de vanligaste sömnsaboterarna

det finns antagligen fler än jag som har svårt att sova på vardagar, så här har ni 7 saker man ska unvika innan läggdags..

Pilla med Facebook

Dataskärmens ljus stimulerar hjärnan. När du sedan kryper ner i sängen går den på högvarv och vägrar vila. Surfa inte sent på kvällen och ge dig själv tid att slappna av utan några elektroniska apparater påslagna.

Nattuggla på helgen, uppe med tuppen på vardagarna
Kroppen behöver regelbundna sovtider. Du kan inte förvänta dig att du ska kunna somna klockan tio på måndag kväll om du varit uppe hela nätterna under helgen. Försök skaffa dig rutiner.

Obligatorisk kvällsläsning
Många har för vana att alltid läsa ett par kapitel innan ögonlocken börjar hänga. Problemet är att kroppen vänjer sig vid det och till sist kan du inte somna alls om du inte har skummat lite i någon bok först. Läs i soffan eller fåtöljen i stället och låt sängen vara en plats för enbart sömn och sex.

Snåla på sängen
En bra madrass kostar men det är väl värda pengarna. För dig, din rygg och din sömn. En bra huvudkudde får också kosta extra.

Använda en lysande väckarklocka

Det starka skenet från väckarklockan kan vara distraherande när du ska sova. Täck över den lysande urtavlan med en bok eller använd mobiltelefonens väckare i stället.

Räkna får
Kan du inte somna är det meningslöst att stanna i sängen. Har du försökt slumra in i 30 minuter eller mer utan att lyckas, kliv upp och läs eller se på tv. Sådana lugna aktiviteter som inte anstränger hjärnan för mycket kommer snabbt att göra dig sömnig och innan du vet ordet av kryper du tillbaka till sängen – trött på riktigt den här gången.

Träna för sent
Undvik att träna mindre än tre timmar innan läggdags. Fysisk aktivitet höjer kroppstemperaturen och boostar din energi. Det är jättebra på dagen men mindre lyckat om du ska sussa sedan.

http://improveme.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0